فهرست مطالب

Journal of Inflammatory Diseases
Volume:16 Issue: 3, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهناز عباسی، شکرالله حسنی، همایون شیخ الاسلامی، صفرعلی علیزاده، زهرا رشوند، زهره یزدی، رضا نجفی پور* صفحات 4-10
    زمینه

    پوکی استخوان، شایع ترین اختلال متابولیسم مواد معدنی استخوان است. پلی مورفیسم های مختلف در ژن گیرنده ویتامین D به عنوان یک عامل مهم ژنتیکی می تواند یکی از کنترل کننده های اصلی توده استخوانی باشد.

    هدف

    مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین پلی مورفسیم های Taq1 و Apa1 ژن گیرنده ویتامین D با پوکی استخوان در خانم های یائسه انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد- شاهدی، 80 بیمار از خانم های یائسه مراجعه کننده به درمانگاه روماتولوژی مرکز آموزشی- درمانی بوعلی سینای قزوین در سال 1389 به عنوان گروه مورد و80 نفر از سایر بیماران مراجعه کننده به این مرکز به عنوان گروه شاهد انتخاب و پس از تکمیل برگه رضایت نامه در مطالعه وارد شدند. تراکم استخوان های مچ دست، گردن استخوان ران و مهره های کمر با استفاده از روش DEXA تعیین شد. (سپس با استفاده از روش RFLP PCR ژنوتیپ های مختلف Taq1 (AA/Aa/aa) و Apa1 (TT/Tt/tt) معین و داده ها با آزمون های آماری مجذور کای و آنوا تحلیل شدند.

    یافته ها

    ارتباط آماری معنی داری بین پلی مورفیسم های مختلف Apa1 و Taq1 با استئوپروز وجود نداشت. بیماران با ژنوتیپ Taq1(tt) نسبت به بیماران با ژنوتیپ Taq1(Tt) از تراکم استخوان کم تری در استخوان های مچ دست و گردن استخوان ران برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، ارتباط بین پلی مورفیسم های ژنوتیپ های ویتامین D و استئوپروز هنوز ناشناخته است و احتمال دارد عوامل دیگری بر روی تراکم استخوان تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، ژنوتیپ ویتامین D، استئوپروز، تراکم سنجی استخوان
  • ندا مولایی، حمید ابطحی*، قاسم مسیبی صفحات 11-18
    زمینه

    استرپتوکیناز A از جمله پروتئین های ترشحی استرپتوکک پیوژن است که قدرت آنتی ژنیک دارد. از این پروتئین می توان جهت سیال کردن چرک در ذات الریه و ورم مفصلی چرکی و همچنین به عنوان آنتی ژن برای تشخیص عفونت های استرپتوککی گروه A استفاده کرد.

    هدف

    مطالعه به منظور تولید استرپتوکیناز استرپتوکک گروه A نوترکیب در باکتری اشرشیاکلی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق تجربی با طراحی پرایمر اختصاصی و استفاده از روش PCR، ژن استرپتوکیناز A از استرپتوکک پیوژن تکثیر و در ناقل پلاسمیدی pET32a جهت بیان کلون شد. پلاسمید SKA - pET32a وارد اشریشیاکلی سویه BL21-DE3-plySs شد. تولید پروتئین با القا توسط IPTG و بهینه سازی شرایط انجام شد. پروتئین نوترکیب با کیت Ni-NTA خالص و مقدار پروتئین نوترکیب تولید شده با روش برادفورد اندازه گیری شد. آزمایش وسترن بلات برای تایید پروتئین نوترکیب انجام شد. ترادف نوکلئوتیدی ژن تکثیر شده با روش سنگر تعیین شد.

    یافته ها

    ترادف ژن تکثیر شده که در پلاسمید pTZ57R/T کلون شده بود با ترادف ثبت شده برای ژن استرپتوکیناز A در بانک ژن، یکسان بود. مقدار پروتئین تولید شده با استفاده از روش برادفورد 3 میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد. پروتئین استرپتوکیناز نوترکیب تولید شده با سرم موش واجد آنتی استرپتوکیناز A واکنش داد. پروتئین تولید شده وزنی در حدود 67 کیلو دالتون داشت و خاصیت آنتی ژنیک خود را به خوبی حفظ کرد.

    نتیجه گیری

    بیان پروتئین نوترکیب استرپتوکیناز A در میزبان اشرشیاکلی نیز امکان پذیر است. بنابراین می توان از آن در تشخیص بیماران مبتلا به عفونت های استرپتوککی گروه A به جای آزمایش های آنتی استرپتولایزین O (ASO) و استرپتولایزین O (SLO) استفاده کرد.

    کلیدواژگان: استرپتوکک پیوژن، ژن استرپتوکینازA، بیان ژن نو ترکیب
  • علی اصغر پهلوان، فرزانه احمدپور قزوینی، تقی ناصرپور فریور *، پوران جوهری، فرشید صفدریان، رضا نجفی پور صفحات 19-25
    زمینه

    میزان بالای جراحی برداشتن لوزه و احتمال استقرار هلیکوباکتر پیلوری در آن به علت هیپرتروفی، احتمال وجود ارتباط بین حضور هلیکوباکتر پیلوری در لوزه و هیپرتروفی مزمن را مطرح می کند.

    هدف

    مطالعه به منظور تعیین فراوانی هلیکوباکتر پیلوری در نمونه لوزه بیماران مبتلا به هیپرتروفی لوزه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی بر روی 103 نمونه پارافینه تهیه شده از لوزه بیماران مبتلا به هیپرتروفی لوزه مراجعه کننده به بیمارستان قدس شهر قزوین از اردیبهشت 1388 تا تیر 1389 انجام شد. تمام نمونه ها پس از استخراج DNA از نظر وجود هلیکوباکتر پیلوری با روش real-time PCR بررسی شدند.

    یافته ها

    از 103 نمونه مورد بررسی، در22 مورد (%35/21) DNA هلیکوباکتر پیلوری یافت شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها و از آنجاکه هلیکوباکتر جزء فلور طبیعی لوزه نیست، به نظر می رسد هلیکوباکتر پیلوری می تواند به عنوان یکی از علل هیپرتروفی لوزه مطرح شود.

    کلیدواژگان: هیپرتروفی لوزه، هلیکوباکتر پیلوری، التهاب مزمن لوزه
  • بهرام حسین بیگی، مهرزاد سرایی صحنه سرایی، صفرعلی علیزاده، سیما راستی، محمد افتخار، نادر خسروشاهی، حسین هوشیار صفحات 26-32
    زمینه
    افزایش موارد آکانتامبیازیس در دهه های اخیر سبب شده است که بررسی محیطی این تک یاخته مورد توجه قرار گیرد. یکی از منابع مهم احتمالی آلودگی های انسانی، آب های راکد سطحی است.
    هدف
    مطالعه به منظور جداسازی و شناسایی مولکولی آکانتامبا در آب های راکد و سطحی شهر قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تعداد 40 نمونه آب راکد از پارک ها و میادین مختلف شهر قزوین در پاییز 1389 جمع آوری و نمونه ها از فیلترهای نیتروسلولز 45/0 میکرونی عبور داده شدند. عناصر باقی مانده روی فیلترها در محیط کشت آگار غیرمغذی کشت داده شدند. محیط های کشت از نظر تروفوزوئیت و کیست آمیب های آزادزی به روش میکروسکوپی آزمایش شدند سپس ترفوزوئیت های حاصل از کشت های مثبت با استفاده از پرایمرهای اختصاصی جنس آکانتامبا به روش PCR آزمایش شدند.
    یافته ها
    از40 نمونه مورد بررسی به روش کشت، در 32 نمونه (%80) آمیب های آزادزی رشد و تکثیر یافتند. با استفاده از روش PCR، در 14 نمونه مثبت (%8/43) گونه های آکانتامبا تشخیص داده شد که باندی اختصاصی حدود bp 500 نشان دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود آکانتامبا در آب های راکد و سطحی شهر قزوین، ضروری است پزشکان و دست اندرکاران بهداشتی منطقه به نقش احتمالی این آب ها در انتقال آکانتامبا و بیماری های ناشی از آن توجه کنند.
    کلیدواژگان: آکانتامبا، آب راکد سطحی، آمیب، پی سی آر
  • منصوره عباسی، حسین جهانبانی، سولماز عراقی، داوود صادقی صفحات 33-39
    زمینه
    هدف از درمان مجدد، حذف کامل مواد پرکننده کانال ریشه جهت ضدعفونی کامل آن فضا است. سیستم رزیلون به تازگی جهت پر کردن فضای کانال ریشه معرفی شده است و با توجه به احتمال امکان نیاز به درمان مجدد در آینده، بررسی اثربخشی روش های درمان مجدد این ماده ضروری به نظر می رسد.
    هدف
    مطالعه به منظور مقایسه روش های فایل چرخشی پروتیپر (ProTaper) همراه با کلروفرم یا گرما در درمان مجدد کانال های پرشده با گوتاپرکا و رزیلون انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در سال 1389 در دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین بر روی 64 دندان پره مولرانسانی کشیده شده فک پایین انجام شد. تاج دندان ها از محل اتصال مینا- سمان قطع و نمونه ها به روش استپ بک توسط فایل- k آماده شدند. سپس نمونه ها به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. گروه 1 و 2 توسط سیستم گوتاپرکا/ AH26 و گروه 3 و 4 توسط سیستم رزیلون/اپی فانی پر شدند. گروه 1 و 3 با فایل چرخشی پروتیپر و گرما و گروه 2 و 4 با فایل چرخشی پروتیپر و کلروفرم به روش کراون- داون درمان مجدد شدند. جهت بررسی مقدار ماده باقی مانده از استریومیکروسکوپ استفاده شد. داده ها با آزمون های آماری تی، کراسکال والیس و من یو ویتنی تحلیل شدند.
    یافته ها
    در تمام نمونه های چهار گروه، مقداری از مواد پرکننده باقی مانده بود. به طور کلی میزان باقی مانده هر دو ماده گوتاپرکا/ AH26 و رزیلون/اپی فانی مشابه بود و مقدار ماده باقی مانده در گروه 4 به طور معنی داری بیش تر از سایر گروه ها بود (05/0 P<). در بررسی مواد پرکننده باقی مانده در نواحی مختلف کانال، میزان ماده باقی مانده در یک سوم کرونال در گروه 3 به طور معنی داری بیش تر از گروه 1 بود(05/0 P<). زمان لازم برای خارج کردنماده در گروه 2 به طور معنی داری بیش تر از سایر گروه ها بود (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، رزیلون همانند گوتاپرکا قابل درمان مجدد بود؛ هرچند هیچ یک از این دو ماده به طور کامل از دیواره های کانال ریشه حذف نشدند.
    کلیدواژگان: ریشه دندان، درمان مجدد، گوتاپرکا، رزیلون، گرما، کلروفرم
  • الهه ارمی، سعید فقیه، بهزاد فیض زاده، حبیب الله اسماعیلی، حسن اژدری زرمهری صفحات 40-45
    زمینه
    اگرچه امروزه بیش از %90 سنگ های کلیوی با میزان موفقیت 68 تا 86 درصد با روش سنگ شکنی برون اندامی درمان می شوند، ولی عوارضی مانند احتمال افزایش فشارخون را به این روش نسبت می دهند.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین ارتباط سنگ شکنی برون اندامی کلیه ها با فشارخون متوسط شریانی و ضربان قلب انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی در سال1386 بر روی 75 بیمار مبتلا به سنگ کلیه در شهر مشهد انجام شد که با استفاده از روش نمونه گ ی ر ی غ ی راحتمال ی و مبتن ی بر هدف انتخاب شدند. فشارخون در سه مرحله قبل، حین و بعد از سنگ شکنی در وضعیت به پشت خوابیده اندازه گیری شد. رابطه ب ی ن افزایش فشارخون ای جاد شده در اثر سنگ شکن ی و فعال ی ت عصب ی اتونوم ی ک توسط آنال ی ز ضربان قلب ارز ی اب ی شد. داده ها با آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی، مدل خطی عمومی و واریانس یک طرفه تحل ی ل شدند.
    یافته ها
    طی سنگ شکنی، میانگین فشارخون متوسط شریانی در مردان از 73/9 ± 30/93 به 63/12 ± 30/98 میلی متر جیوه و در زنان از 08/11 ± 82/87 به 51/14 ± 08/96 میلی مترجیوه افزایش یافت که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (001/0 > P). بروز فشار دیاستولیک بیش تر یا مساوی 100 میلی متر جیوه در افرادی که قبل از سنگ شکنی فشار دیاستولیک کم تر از90 میلی متر جیوه داشتند، %5/7 بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیان گر خطر افزایش فشارخون طی سنگ شکنی است، اما بررسی وقوع فشارخون بالا به دنبال سنگ شکنی به انجام مطالعه های آینده نگر نیاز دارد.
    کلیدواژگان: سنگ کلیه، سنگ شکنی برون اندامی، فشارخون، ضربان قلب
  • نضال آژ، بهرام مهرتاش، امیر جوادی * صفحات 46-52
    زمینه

    سالخوردگی، پدیده ای است که جوامع بشری با آن رو به رو هستند. سلامتی و کیفیت زندگی این جمعیت موضوعی چالش برانگیز است. از این رو دست یابی به شیوه های مناسب برای ارتقای کیفیت زندگی آن ها ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    مطالعه به منظور تعیین تاثیر آموزش و حمایت های اجتماعی بر کیفیت زندگی سالمندان مقیم در خانه های سالمندان قزوین انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مداخله ای قبل و بعد در سال 1389 بر روی تمام سالمندان مقیم در مراکز سالمندان قزوین (37 نفر) انجام شد. کیفیت زندگی سالمندان در شروع مطالعه و یک ماه پس از مداخله با استفاده از پرسش نامه کیفیت زندگی 36 SF ارزیابی شد. مداخله شامل آموزش، معاینه ماهیانه توسط پزشک، گردش در شهر، مسافرت به اماکن زیارتی و تفریحی و ملاقات های هفتگی بود. داده ها با استفاده از آزمون تی جفت شده تحلیل شدند.

    یافته ها

    از 37 سالمند مورد مطالعه، 17 نفر (%9/45) مونث و 20 نفر (%1/54) مذکر بودند. میانگین سن سالمندان 4/3 ± 66 سال بود. %86 از سالمندان بی سواد بودند. %2/62 آنان سابقه ازدواج داشتند. متوسط نمره کیفیت زندگی در هر یک از ابعاد هشت گانه پس از مداخله افزایش پیدا کرد (005/0 P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، ضروری است تا با تدوین و برنامه ریزی مناسب، شرایط لازم برای ارتقای کیفیت زندگی سالمندان مقیم در آسایشگاه ها فراهم شود.

    کلیدواژگان: سالمند، خانه سالمندان، حمایت اجتماعی، کیفیت زندگی
  • جواد صالحی، غلامحسین انتصار فومنی صفحات 53-59
    زمینه
    با توجه به اهمیت اختلال های رفتاری نوجوانان در حوزه سلامت عمومی در کشور، درک نحوه شیوع این اختلال ها در نوجوانان عنصری اساسی در سیاست های بهداشتی در زمینه نظارت بر وضعیت سلامت روانی جامعه قلمداد می شود.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین شیوع اختلال های رفتاری در میان نوجوانان دبیرستانی استان زنجان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه همه گیرشناختی در سال تحصیلی 89-1388 بر روی 750 نفر از دانش آموزان دبیرستانی استان زنجان با میانگین سنی 5/0 ± 36/15 انجام شد که با روش نمونه گیری خوشه ایطبقه ای انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از آزمون نرم یابی شده «پرسش نامه گزارش معلم» در اواخر سال تحصیلی از معلمان گردآوری شد. نرخ پاسخ دهی به آزمون حدود %5/95 بود.
    یافته ها
    شیوع کل اختلال های رفتاری در میان نوجوانان مورد مطالعه %8/27، در میان دختران %3/27 و در میان پسران %3/28 بود. از نظر شیوع کل اختلال ها تفاوتی بین نوجوانان دختر و پسر وجود نداشت، هر چند میزان اضطراب و افسردگی در نزد دختران بیش از پسران (05/0> P) و میزان رفتار قانون شکنانه در میان پسران بیش تر از دختران بود (01/0> P). مشکل اضطراب و افسردگی با %2/8 و مشکلات توجه با %9/ 0 به ترتیب دارای بیش ترین و کم ترین شیوع در میان دختران، رفتار قانون شکنانه با %3/8 و مشکلات توجه با %3/1 بیش ترین و کم ترین شیوع را در میان پسران داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، میزان شیوع اختلال های رفتاری در میان نوجوانان استان زنجان در سطح بالایی بود و لازم است در برنامه مراقبت های بهداشت روانی نوجوانان به سندرم های مذکور توجه شود.
    کلیدواژگان: اختلال های رفتاری، نوجوان، همه گیرشناسی، نظام سنجش مبتنی بر تجربه آخنباخ، پرسش نامه گزارش معلم
  • مرضیه یعقوبخانی غیاثوند، قربان فتحی اقدم صفحات 60-65
    زمینه
    تحقیق های زیادی در مورد سوءاستفاده در روابط زوجین انجام شده، ولی پژوهش های اندکی این مساله را در روابط نزدیک دانشجویان بررسی کرده و به ویژگی های شخصیتی قربانیان سوءاستفاده پرداخته است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین همبسته های شخصیتی دانشجویان سوءاستفاده عاطفی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه همبستگی در سال 1389 بر روی 424 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر انجام شد که به طور تصادفی ساده انتخاب شدند. اطلاعات با آزمون شخصیتی نئو و پرسش نامه سوءاستفاده عاطفی گینی نیکارتی جمع آوری و داده ها با آزمون های آماری رگرسیون چند متغیره و آنالیز واریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 424 دانشجوی مورد مطالعه، 189 نفر زن و 235 نفر مرد با میانگین سنی 5 ± 7/23 سال بودند. %42 روابط دانشجویان توام با سوء استفاده بود. برون گرایی قوی ترین متغیری بود که خشونت دیدگی را پیش بینی کرد (78/0= r، 000/0> P). باز بودن به تجربه، روان رنجورخویی و موافق بودن به ترتیب در رتبه های بعدی قرار داشتند. نتایج آنالیز واریانس دو طرفه حاکی از معنی داری اثرات مستقل جنسیت و خشونت بود (80/50= F، 000/0> P)، اما اثر تعاملی بین این دو عامل معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت برون گرایان خشونت بیش تری را تجربه کردند و افرادی که ویژگی موافق بودن بیش تری داشتند، خشونت کم تری را گزارش کردند.
    کلیدواژگان: سوء استفاده عاطفی، شخصیت، خشونت روان شناختی
  • رمضان میرزایی، فاطمه رخشانی صفحات 66-71
    زمینه
    یکی از اقدام های حفاظتی وکنترلی کارکنان در مقابل اثرات زیان آور صدا در محیط های کار، استفاده از تجهیزات حفاظت شنوایی است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین عوامل موثر در استفاده از تجهیزات حفاظت شنوایی در کارکنان صنایع انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1388 بر روی 353 نفر از کارگران صنایع استان سیستان و بلوچستان انجام شد که در معرض صدای بیش از 85 دسی بل بودند. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شد ند. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه برگرفته از اداره ایمنی و بهداشت انگلستان (HSE) جمع آوری و با آزمون آماری کای دو تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سابقه کار کارکنان 8/5 ± 9 سال بود. %3/28 کارکنان هرگز از گوشی های حفاظتی استفاده نمی کردند. بیش ترین علت عدم استفاده کارکنان از تجهیزات حفاظتی (%5/29) راحت نبودن تجهیزات بود و ارتباط بین میزان استفاده از تجهیزات حفاظتی با درک خطر (05/0 P=) و آگاهی کارکنان در مورد حفاظت شنوایی (01/0 P=) معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد با افزایش آگاهی، درک خطر افت شنوایی، بهبود طراحی و انتخاب مناسب تجهیزات می توان میزان استفاده از آن ها را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: تجهیزات حفاظت شنوایی، صدا، درک خطر، آگاهی، کارگران صنایع
  • محسن حجت صفحات 72-77
    زمینه
    شهرستان جهرم جزء مناطق حادثه خیز کشور محسوب می شود. لذا بیمارستان های این شهر باید از آمادگی لازم در برابر بحران برخودار باشند.
    هدف
    مطالعه به منظورتعیین میزان آمادگی مقابله با حوادث غیرمترقبه در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال 1389 بر روی بیمارستان های عمومی- آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از برگه ارزیابی محقق ساز230 س و الی استفاده شد. برای هر ده متغیر مورد بررسی 5 حیطه تجهیزات، نیروی انسانی، فضای فیزیکی، ساختار و تشکیلات و فرآیند کار در نظر گرفته شد. روایی ابزار مورد استفاده با روش محتوایی و صوری و پایایی آن با روش آزمون مجدد و آزمون اسپیرمن (88/0= r) محاسبه شد.
    یافته ها
    میزان آمادگی بیمارستان ها از نظر انتقال و تخلیه در حد خیلی ضعیف؛ از نظر پذیرش، ارتباطات و مدیریت در حد ضعیف؛ از نظر فوریت ها، ترافیک، نیروی انسانی، امنیت و پشتیبانی در حد متوسط و از نظر آموزش در حد خیلی خوب ارزیابی شد. آمادگی کلی در حد متوسط بود.
    نتیجه گیری
    بیمارستان ها می بایست برای ارتقای سطح آمادگی خود بر روی عواملی چون انتقال و تخلیه، پذیرش، ارتباطات و مدیریت برنامه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: بیمارستان، حوادث غیرمترقبه، آمادگی
  • ملیحه مسعودی فرد، لیلا داروغه، علی یوسفیان، الهه لام صفحات 78-84
    زمینه
    شیر مادر بهترین غذا برای شیرخواران محسوب می شود؛ زیرا نیازهای غذایی اساسی نوزاد را برطرف می نماید.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین عوامل موثر بر مصرف شیرمصنوعی در کودکان زیر یک سال ارجاع شده به کمسیون های شیرمصنوعی انجام شد.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه مقطعی 186 کودک زیر یک سال بررسی شدند که در سال 1388 توسط مراکز بهداشتی- درمانی به کمیسیون های شیر مصنوعی شهرستان آران و بیدگل ارجاع شده بودند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه ای شامل 43 سوال در حیطه های اطلاعات جمعیتی مادر و کودک، شروع تغذیه، سلامت و رفتار کودک، نوع حاملگی و تولد، وضعیت مادر و تنظیم خانواده، شروع تغذیه و تجربه شیردهی کودکان قبلی بود که از طریق مصاحبه با مادران تکمیل شد. داده ها با آزمون آماری کای دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیش ترین علل مصرف شیر مصنوعی عبارت بود از: کندی رشد (%1/51)، چند قلوزایی (%5/14)، تجویز پزشک (%8/10)، عدم گرفتن سینه مادر (%2/10)، بیماری کودک (%9/5)، بیماری مادر (%8/4)، فرزندخواندگی (%2/2) و جدایی والدین (%5/0). بین نوع زایمان، انگیزه مادر، کمک بعد از زایمان، هم اتاقی مادر و نوزاد و استفاده از پستانک با شیردهی رابطه آماری معنی داری وجود داشت (05/0 P<). بین مصرف دارو توسط مادر و بیماری شیرخوار، شاغل بودن و تحصیلات مادر و وضعیت سینه مادر با شیردهی رابطه معنی دار آماری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد آموزش مادران باردار و شیرده به خصوص در زمینه ایجاد انگیزه شیردهی و ترویج زایمان طبیعی و اجرای هرچه موفق تر بیمارستان های دوستدار کودک می تواند نقش مهمی در کاهش مصرف شیرمصنوعی داشته باشد.
    کلیدواژگان: شیرخوار، شیر مادر، شیر مصنوعی
  • ابوالفضل مهیار، زهرا کلانتری، فاطمه تیموری، فاطمه ابراهیم پور صفحات 85-88
    با شناخت علل بستری می توان با برنامه ریزی های بهداشتی- آموزشی و انجام اقدام های پیشگیرانه، از تعداد زیادی از مرگ و میرها جلوگیری کرد. این مطالعه توصیفی با هدف تعیین علل بستری در بیمارستان کودکان قدس قزوین بر روی750 پرونده پزشکی کودکان صفر تا 12ساله بستری در سال 1386 انجام شد که با نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. بیش ترین علل بستری گروه بیماری های عفونی و انگلی (%3/25)، بیماری های تنفسی (%8/20) و بیماری های مربوط به دوره پیش از تولد (%2/15) بود. شایع ترین نوع بیماری گاستروآنتریت (%9/22) و پنومونی (%4/14) بود. لذا انجام مطالعه های همه گیر شناختی و ارایه برنامه های بهداشتی- آموزشی به منظور پیشگیری و کاهش بیماری های عفونی و انگلی، تنفسی و بیماری های مربوط به دوره پیش از تولد ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بستری در بیمارستان، کودکان، بیماری های عفونی
  • فاطمه احمدی متمایل، حبیب پرهمت صفحات 89-92
    این مطالعه مقطعی در سال 1389 به منظور تعیین میزان آگاهی و عملکرد کارورزان پزشکی از بیمار ی های دهان بر روی تمام دانشجویان سال آخر دوره کارورزی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان (69 نفر) انجام شد. داده ها با آزمون های آماری کای دو و تی زوجی تحلیل شدند. بر طبق یافته ها %58 کارورزان آگاهی نامطلوب و %1/55 عملکرد نامطلوب داشتند. بین سطح آگاهی و عملکرد کارورزان ارتباط معنی دار آماری وجود داشت (04/0 P=). لذا بازنگری و تاکید در مورد محتوا و نحوه آموزش بیماری های دهان به دانشجویان پزشکی امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، کارورز پزشکی، بیماری های دهان
|
  • M. Abassi, Sh. Hassani, H. Sheikholeslami, Sa. Alizadeh, Z. Rashvand, Z. Yazdi, R. Najafipour Pages 4-10
    Background

    Osteoporosis is the commonest systemic disease leading to increased bone fragility and fracture. Vitamin D receptor Polymorphism is thought to have the most genetic influence on BMD.

    Objective

    The aim of this study was to investigate the association between vitamin D receptor Apa1 and Taq1 genes polymorphism and osteoporosis in postmenopausal women.

    Methods

    This was a case/control study in which 80 patients with osteoporosis (case group)، referred to rheumatology ward at Boalisina Hospital during 2010 were investigated. The control group included an equal number of patients who visited other wards of the hospital for a variety of reasons. We obtained the bone mass densitometry (grams per centimeter square) results of case and control groups at the lumbar spine، wrist and hip by dual-energy X-ray absorptiometry. The distribution of Apa1 and Taq1 polymorphism in the VDR gene was determined by PCR-RFLP. Data were statistically analyzed by SPSS software using chi-square and ANOVA tests.

    Findings

    There was no relationship between the Apa1، Taq1 VDR polymorphism and BMD results. We found that patients with Taq1 genotype (tt) had lower bone mass in the femur and wrist compared with Tt.

    Conclusion

    Based on our findings، a relationship between the VDR polymorphism and osteoporosis remains unclear requiring further in-depth studies. Our results showed that other secondary factors may influence the bone mass density.

    Keywords: Polymorphism, Vitamin D Genotype, Osteoporosis, Bone Marrow Density
  • N. Molaee, H. Abtahi, Gh. Mossayebi Pages 11-18
    Background

    Streptokinase A is an antigenic protein secreted by Streptococcus pyogenes. This protein can be used to liquefy pus in pneumonia and the purulent joint swelling and also as an antigen for detection of group A streptococcal infections.

    Objective

    The purpose of this study was expression and production of recombinant streptokinase A of group A streptococci in Escherichia coli in line with diagnostic and therapeutic purposes.

    Methods

    Streptokinase A gene was initially amplified by polymerase chain reaction (PCR) method and sub-cloned into prokaryotic expression vector pET32a. Later، the pET32a vector was transformed into Escherichia coli BL21-DE3-plySs. Gene expression product، induced by IPTG، was purified by Ni-NTA purification kit، and measured by Bradford method. Recombinant SKA was further analyzed by Western Blot. Gene was amplified and sequenced using the Sanger method and the amplified gene in plasmid pTZ57R / T were identical to Recorded sequence in gene bank for streptokinase gene A.

    Findings

    The nucleotide sequence of the gene amplified by PCR was determined by Sanger method. Sequencing results showed similarity in nucleotide sequence of the cloned gene in E. coli with that of group A streptococci available in GeneBank database. The amount of protein product obtained by Bradford method was 3 mg/ml. Recombinant streptokinase protein reacted with mouse sera containing anti-streptokinase A.

    Conclusion

    Our data showed that expression of recombinant SKA protein is possible in Escherichia coli host. The protein product had an approximate molecular weight of 67 kDa with its antigenic properties unchanged. Thus، it can be substituted for ASO and SLO tests used in diagnosis of patients with group A streptococcal infections.

    Keywords: Streptococcus Pyogenes, SKA Gene, Recombinant Gene Expression
  • Aa. Pahlevan, F. Ahmadpour, Qazvini, T. Naserpour Farivar, P. Johari, F. Safdarian, R. Najafipour Pages 19-25
    Background

    The presence of large number of tonsillectomy surgeries and also the possibility of tonsillar colonization by Helicobacter pylori as the causative agent of tonsillar hypertrophy make it necessary to investigate any possible correlation between the presence of this bacterium and the occurrence of tonsillar hypertrophy.

    Objective

    To investigate the frequency of Helicobacter pylori in chronic tonsillitis patients.

    Methods

    Scorpion real-time PCR was performed on 103 archived paraffin-embedded tonsillar samples collected from patients with tonsillar hypertrophy following tonsillectomy operation at ENT ward of Qods Hospital (Qazvin University of Medical Sciences)، Qazvin (Iran) during 2008-2009.

    Findings

    H. pylori DNA was present in 21. 35% of total specimens.

    Conclusion

    Although the existence of H. pylori in tonsillar tissue samples of patients with tonsillar hypertrophy is controversial however، it seems that the method by which the laboratory investigation is made may influence the results as the more sensitive and specific scorpion real-time PCR assay showed the tonsils could be considered as important reservoir of H. pylori.

    Keywords: Tonsillar Hypertrophy, Helicobacter Pylori, Chronic Tonsillitis
  • B. Hosseinbigi, M. Sarie Sahnehsaraie, Sa. Alizadeh, S. Rasti, M. Eftakhar, N. Khosro-Shahi, H. Hooshyar Pages 26-32
    Background
    Regarding the increasing number of acanthamoebiasis cases in recent decades، investigating the environmental pollution of this amoeba is now a focus of more attention. Surface stagnant water is considered as one of the important sources of human infections.
    Objective
    The aim of this study was isolation and molecular identification of Acanthamoeba spp in surface stagnant waters of Qazvin.
    Methods
    This was a descriptive study carried out in the autumn of 2010. A total of 40 samples of surface stagnant waters from the city parks and squares in Qazvin were collected. Samples were initially filtered using 0. 45µ nitrocellulose membrane filters and later the residual components left on filter membrane cultured on non-nutrient agar. The cultures media were microscopically examined for the presence of trophozoites and cysts of free-living amoebae. Positive cultures for amoebae were examined by PCR (polymerase chain reaction) method using specific primers for the genus of Acanthamoeba.
    Findings
    Free-living amoebae were identified in 32 (80%) samples by culture method. In addition، Acanthamoeba was identified by PCR method in 14 (43. 8%) cases of positive cultures showing a nearly 500bp band.
    Conclusion
    considering the prevalent of Acanthamoeba in surface stagnant waters of Qazvin، more attention to the potential role of such waters in transmission of infection by the regional clinicians and health practitioners is necessary.
    Keywords: Acanthamoeba, Surface Stagnant Waters, Amoeba, PCR
  • M. Abbasi, H. Jahanbani, S. Araghi, D. Sadeghi Pages 33-39
    Background
    The goal of nonsurgical retreatment is the removal of all filling materials to completely disinfect the whole root canal space. Recently Resilon obturating system has been introduced as a root canal filling material.
    Objective
    To compare Gutta-percha and Resilon removal، using ProTaper rotary files with chloroform or heat in endodontic retreatment.
    Methods
    This experimental study was performed on sixty-four human single-canal lower jaw extracted premolars at Dental School، Qazvin University of Medical Sciences during 2010. Following separating teeth crowns from the cementoenamel junction، canals were instrumented using step-back technique with k-files. Later، the extracted teeth were randomly divided into four groups of 16 teeth. Canals were obturated with either gutta-percha/AH26 (groups 1،2) or Resilon/Epiphany (groups 3،4). Retreatment for groups 1 and 3 was performed with ProTaper system and heat and for groups 2 and 4 with ProTaper system and chloroform using crown-down technique. Once the retreatment procedure was completed and justified، roots were sectioned longitudinally and examined under stereomicroscope. Data were analyzed using T-test، Kruskal-Wallis، and Mann-Whitney tests.
    Findings
    In all groups، some filling materials (core material and sealer) were seen on the canal walls. Although، amount of Gutta-Percha/AH26 and Resilon/Epiphany system residue were similar، the amount of residual materials in group 4 was significantly more than other groups (P<0. 05). Furthermore، the amount of residual materials in group 3 was more than group 1 in the coronal third of canals (P<0. 05). The time required to remove filling material in group 2 was significantly higher than those of other groups (P<0. 05).
    Conclusion
    According to our findings، Resilon، like Gutta-percha، is re-treatable. However، none of these two materials could be completely removed from root canal walls.
    Keywords: Root, Retreatment, Gutta, Percha, Resilon, Heat, Chloroform
  • E. Erami, S. Faghih, B. Feizzade, H. Esmaili, H. Azhdari Zarmehri Pages 40-45
    Background
    At present، although more than 90% of renal stones are treated at a success rate of 68-86% with (ESWL)، complications such as the possible occurrence of hypertension are attributed to application of this technique.
    Objective
    The purpose of this study was to determine the correlation of ESWL with the mean arterial blood pressure and heart rate.
    Methods
    This analytical study was performed on 75 patients with kidney stones in Mashhad using non-probability and purposeful sampling. Blood pressure was measured at three stages before، during، and after lithotripsy in the supine position. The relationship between ESWL- related hypertension and autonomic neural activity was also evaluated by heart rate spectral analysis. Data was analyzed with t-test and one-way analysis of variance.
    Findings
    The mean arterial blood pressure increased from 93. 30±9. 73 to 98. 30±12. 63 in men and from 87. 82±11. 08 to 96. 08±14. 51 mmHg in women during lithotripsy and the difference was found to significant، statistically (P<0. 001). The i ncidence of diastolic pressure ≥ 100 mmHg in patients with diastolic pressure less than 90 mmHg prior to lithotripsy was 7. 5%.
    Conclusion
    These results indicate the risk of hypertension during lithotripsy however، the possible occurrence of hypertension following lithotripsy needs more prospective studies.
    Keywords: Renal Stone, Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy (ESWL), Hypertension, Heart rate
  • N. Ajh, B. Mehrtash, A. Javadi Pages 46-52
    Background

    Aging is an inevitable phenomenon that the human societies are facing with. Health and life style of elderly in nursing homes are challenging thus، achieving appropriate measures to improve the quality of life seems to be necessary.

    Objective

    The purpose of this study was to assess the e ffect of education and social support on quality of life among elderly living in nursing homes in Qazvin، Iran.

    Methods

    This was an interventional study performed on all old people (37) who were living in nursing homes in Qazvin، Iran. Quality of life was assessed before and 1 month after intervention using SF36 questionnaire. Intervention included education، monthly physical exam، city tours، visiting places of public worship، field trip to recreation sites، and weekly visits. Data were analyzed using paired t-test.

    Findings

    Of total 37 participants [female=17 (45. 9%); male=20 (54. 1%)] with an average age of 66 years، 86% and 62. 2% were illiterate and married، respectively. The average score for quality of life were increased in all areas following intervention (P<0. 005).

    Conclusion

    Based on the results، it seems necessary to plan and arrange suitable programs to improve the quality of life in elderly living in nursing homes.

    Keywords: Elderly, Nursing Home, Social Support, Quality Of Life
  • J. Salehi, G. Entesar Foumani Pages 53-59
    Background
    Given the importance of behavioral disorders in adolescents as a substantial public health problem in our country، understanding the prevalence of these disorders among adolescents is an essential component of health policies for provision of mental health and other services.
    Objective
    This study was carried out to investigate the prevalence of emotional and behavioral disorders among high school adolescents of Zanjan province.
    Methods
    This prevalence study was conducted in (2009-2010) on 750 high school adolescents of Zanjan province with a mean age of 15. 36±0. 5 years. Data was collected from teachers in the end of the school year using the standardized Teacher''s Report Form (TRF) with a 95. 5% response rate.
    Findings
    The total prevalence of behavioral symptoms was 27. 8%، with 27. 3% for girls and 28. 3% for boys. The difference between the two sexes was not significant. Nevertheless، the prevalence rate of «Anxious/Depressed» syndrome was higher in girls than boys (P<0. 05)، and that of «Rule-Breaking Behavior» higher in boys than girls (P<0. 01). In addition، the «Anxious/Depressed» and «Attention Problems» were found to have the highest and lowest prevalence rates among girls while the «Rule-Breaking Behavior» and «Attention Problems» had the highest and lowest prevalence rates among boys، respectively.
    Conclusion
    Given the findings of present study، the prevalence rate of behavior disorders among adolescents of Zanjan province was high and this makes it necessary to pay special attention to the problem areas covered by TRF in the mental health care programs of adolescents.
    Keywords: Behavioral Disorders, Adolescent, Epidemiology, Achenbach System of Empirically Based Assessment (ASEBA), Teacher's Report Form
  • M. Yaghoobkhani Ghiasvand, G. Fathi Aghdam Pages 60-65
    Background
    Numerous studies have shown that abuse is prevalent among married couples، while the number of studies conducted on this issue among the college students who are involved in personal relationships، is low. Furthermore، the majority of these studies have paid little attention to the personality characteristics of victims.
    Objective
    The aim of this study was to identify the personality correlates of emotionally abused students.
    Methods
    This was a correlational study conducted in 2010. Participants were 424 students of Islamic Azad university of Abhar selected randomly. Data were collected using Neo personality test and Ginny NiCarty questionnaire of emotional abuse. Statistical tests including multivariate regression and Anova were used for analysis of data.
    Findings
    Of 424 participants، 189 were females and 235 males with a mean age of 23. 7 ± 5 years. Abusive relationship was observed in 42% of cases. Extroversion was a stronger variable in prediction of being abused (r=0. 78، P < 0. 0001)، openness to experience، neuroticism، and agreeableness were in the next ranks، respectively. Results of 2 way Anova (F=50. 80، P < 0. 000) indicated that the independent effects of sex and violence were significant although the interaction between these factors found to be insignificant.
    Conclusion
    Based on our data، the extrovert students experienced more abusive relationships while the individuals with more agreeableness reported less abuse.
    Keywords: Emotional Abuse, Personality, Psychological Violence
  • R. Mirzaei, F. Rakhshani Pages 66-71
    Background
    One of the personnel’s protection and control measures against injurious noise effects at work environment is the use of hearing protection devices (HPDs).
    Objective
    This study was performed to determine the factors affecting the use of HPDs.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out on 353 randomly selected industrial workers in Sistan and Baluchestan province who were exposed to more than 85 dB noise in 2009. Data were collected by using a validated questionnaire obtained from British Health and Safety Executive and analyzed by chi-square test.
    Findings
    The mean employment history of participants was 9±5. 8 years. Based on our data، 28. 3% of industrial workers never used HPDs during their daily activities. The most common cause of failure (29. 5%) to wear protection devices was associated with experiencing discomfort while using HPDs. There was a significant association between the workers’ risk perception (P=0. 05) and their knowledge (P=0. 01) over the use of hearing protectors.
    Conclusion
    According to our findings، it seems that promoting the workers’ knowledge on risk perception associated with hearing loss and also improving the design of existing devices can lead to increased use of HPDs.
    Keywords: Hearing Protection Devices (HPD), Noise, Risk Perception, Knowledge, Industrial Workers
  • M. Hojat Pages 72-77
    Background
    The city of Jahrom is one of the phenomenal zones of the country and therefore، the city hospitals must have the potential to act in emergency situations.
    Objective
    This research was intended to determine the degree of disaster preparedness in the hospitals affiliated to the Jahrom University of Medical science.
    Methods
    The descriptive study carried out in 2 teaching general hospitals of Jahrom University of Medical Science، Jahrom (Iran) in 2010. Data collection was performed using a researcher-made checklist questionnaire composed of 230 questions. For every 10 variables، a collection of 5 domains including the equipments، logistic، personnel، place، and work process was considered. Checklist validity was accepted by face and content validity and its reliability calculated by test re- test method and Speaman’s test (r=0. 88).
    Findings
    The hospitals’ preparedness was found to be very week in transfer and evacuation; weak in admission، communication، and management; moderate in emergency، traffic، personnel، security، and logistic; and very good in education. The overall preparedness was at moderate level.
    Conclusion
    Improving the disaster preparedness requires the hospitals to follow programs mostly focused on transfer and evacuation، admission، communication، and management.
    Keywords: Hospital, Disaster, Preparedness
  • M. Masoudifard, L. Daroogheh, A. Yousefian, E. Lame Pages 78-84
    Background
    Breast milk is the best food for infants because it provides the baby with basic nutritional needs.
    Objective
    To determine the factors affecting the use of artificial milk in children under one year referred to artificial milk commissions.
    Methods
    This was a cross-sectional study performed on 186 infants under one year who were referred to artificial milk committee in Aran-Bidgol County (Kashan، Iran) in 2009. Data were collected using a questionnaire with 43 questions over demographic information associated with mother and infant، start of feeding، infant’s health and behavior، type of pregnancy and birth، mother ’ s condition and family planning، start of feeding، and history of previous lactation. Data were analyzed by chi square test.
    Findings
    The most frequent causes for use of artificial milk were slow growth (51. 1%)، multiple birth (14. 5%)، doctor’s recommendation (10. 8%)، infant’s inability to breastfeed (10. 2%)، infant ’ s illness (5. 9%)، mother ’ s illness (4. 8%)، adoption (2. 2%)، and parents’ separation (0. 5%). There was a statistically significant relationship between lactation and type of delivery، mother ’ s motivation، need for after-delivery care، baby-friendly maternity unit، and use of pacifier (P<0. 05). No significant relationship between breastfeeding and mother’s drug use، infant’s illness، mother’s employment، mother’s education، and mother ’ s breast condition was found.
    Conclusion
    According to our findings، it seems that training and encouraging pregnant mothers for natural delivery and breastfeeding، and also establishing higher numbers of baby-friendly maternity hospitals can lead to considerable decrease in use of artificial milk.
    Keywords: Artificial Milk, Breast Milk, Infant
  • A. Mahyar, Z. Kalantari, F. Teimouri, F. Ebrahimpour Pages 85-88
    Recognition of reasons for hospitalization of children can to great extent decrease the number of deaths through health and educational planning and preventive measures. The aim of the present descriptive study was to determine the causes of hospitalization among 0-12 Ys children referred to Qods pediatric hospital of Qazvin. Data were extracted from the medical records of 750 hospitalized children selected based on classified random sampling method during 2007. The most common groups of diseases were infectious and parasitic diseases (25. 3%)، respiratory diseases (20. 8%)، and prenatal disorders (15. 2%) and the most frequent diseases were gastroenteritis (22. 9%) and pneumonia (14. 4%). According to our findings، conducting epidemiological studies and presenting health-educational program seem to be necessary to prevent and decrease the frequency of infectious and parasitic diseases، respiratory diseases، and prenatal disorders.
  • F. Ahmadi Motamayel, H. Porhemmat Pages 89-92
    This was a cross-sectional study to evaluate the degree of awareness and practice of oral medicine by all final-year medical students of Hamadan University of Medical Sciences (69 cases) in 2010. The data was analyzed by chi-square test and T test. According to our findings، the level of knowledge and practice were found to be insufficient in 58 and 55. 1% of medical interns، respectively. There was a statistically significant relationship between the level of awareness and practice (P=0. 04). Re-evaluation of medical curriculum regarding the oral medicine seems to be necessary for medical students.
    Keywords: Knowledge, Practice, Medical Interns, Oral Medicine